Blog Layout

Controle is een illusie

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Je kind helpen bij mentale problemen


Als ouders van een jongvolwassene weet je hoe uitdagend het kan zijn om je kind te ondersteunen in een wereld die steeds complexer lijkt te worden. Veel ouders ervaren een sterke drang om controle te houden over de keuzes en het gedrag van hun kinderen. Maar is dit wel de juiste benadering? Vaak zijn kinderen een spiegel van hun ouders. Wees je daarvan bewust als ouder en weet ook dat je wel opvoeder en liefhebbende ouder kunt zijn maar niet de ideale coach. Laten we eens dieper ingaan op deze kwestie en ontdekken wat je als ouder echt kunt doen om je kind te helpen.


De illusie van controle


Het is begrijpelijk dat je als vader of moeder het beste wilt voor je kind en graag wilt dat hij of zij de juiste keuzes maakt. Echter, controle is een illusie. Controle over je eigen leven is al een illusie, laat staan controle over het leven van een anders. Het loslaten van controle en het accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals je had gehoopt is een enorm belangrijk onderdeel van het opvoeden en voor het zorgen voor een goede relatie met je kind.


Jongvolwassenen hebben hun eigen gedachten, gevoelens en ervaringen die hun beslissingen beïnvloeden. Als ouder kun je niet elke stap sturen, hoe graag je dat ook zou willen. Wat je wel kunt doen is je zoon of dochter breder informeren, reflecteren en andere inzichten geven. Zonder hierbij een (ongevraagd) advies te geven of te oordelen over de keuzes en gedachten van je kind.


Let goed op dat de behoefte aan controle versterkt kan worden als je zelf met mentale problemen worstelt. Het gevoel van controle kan tijdelijk rust geven en je het gevoel geven dat je grip hebt op je eigen leven en dat van je kind. Maar dit is schijn en zal op de langere termijn zich tegen je keren. Je mag vooral met je eigen mentale thema’s aan de gang maar het is geen goed idee je eigen angsten en onzekerheid in te zetten om je kind in de greep te houden. Uiteindelijk gaat het mis en zal je kind eigen keuzes maken en het je mogelijk kwalijk nemen dat je in eigen belang ‘opdringerig’ bent geweest. Daarnaast loop je het risico dat je je eigen mentale issues overdraagt aan je eigen kind. Angsten en onzekerheid bij een kind worden helaas maar al te vaak gevoed door hun eigen ouders.


Verschillende percepties van mentale problemen


Ouders en hun jongvolwassen kinderen zien mentale problemen vaak heel anders. Wat voor een ouder een duidelijk probleem lijkt, kan voor de jongere een normaal onderdeel van hun leven zijn. Omgekeerd kunnen jongeren problemen ervaren die ouders niet begrijpen of erkennen. Deze verschillen in perceptie kunnen leiden tot misverstanden en frustraties.


In plaats van te proberen de perceptie van je kind te veranderen, is het belangrijk om te luisteren en begrip te tonen. Probeer te begrijpen hoe jouw kind de situatie ziet en voelt.


Wat Kun Je Wel Doen?

  1. Luister Actief: Toon interesse in de gevoelens en gedachten van je kind zonder direct te oordelen of oplossingen aan te dragen. Dit kan een enorme steun zijn en de communicatie verbeteren.
  2. Stimuleer Zelfredzaamheid: Moedig je kind aan om zelf beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
  3. Wees een Rolmodel: Laat zien hoe jij omgaat met je eigen mentale gezondheid. Durf ook open te zijn over je eigen onzekerheid en angsten zonder je het daarmee het probleem van je kind maakt. Dit kan je kind inspireren om op een gezonde manier met zijn of haar problemen om te gaan.
  4. Zoek Professionele Hulp: Als je merkt dat je kind serieuze mentale problemen heeft, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Dit geldt ook voor jezelf; het kan helpen om eerst aan je eigen mentale gezondheid te werken. Het is nog beter als je kind zelf om hulp vraagt en professionele hulp van een coach of therapeut accepteert.
  5. Creëer een Steunende Omgeving: Zorg voor een veilige en liefdevolle thuisomgeving waar je kind zich geaccepteerd en begrepen voelt. Dit heeft een grote impact hebben op hun welzijn.


Conclusies


Controle uitoefenen over de keuzes en het gedrag van je jongvolwassen kind kan verleidelijk zijn, maar het is geen goede aanpak. Begrip, geduld en een open communicatie zijn veel effectiever. Door actief te luisteren, zelfredzaamheid te stimuleren, als rolmodel te fungeren, professionele hulp te zoeken wanneer nodig en een steunende omgeving te creëren, kun je je kind helpen zijn of haar eigen weg te vinden.


Opvoeden is nooit gemakkelijk, vooral niet als je zelf ook mentale uitdagingen ervaart. Maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Zoek steun bij andere ouders, vrienden en professionals. Samen kun je werken aan een gezonde, gelukkige toekomst voor jou en je kind. Better is Good!


Jongerencoach Utrecht, Hilversum en Amersfoort

Het liefst wil je dat je kind gelukkig is, maar soms lukt het jouw als ouder of het kind zelf niet om mentale problemen op te lossen. Dat is frustrerend en verdrietig voor de meeste ouders. Je kind dan de hulp in roepen van een jongerencoach. De jongerencoach biedt laagdrempelige ondersteuning zonder dat je een huisarts, psycholoog of jeugdzorg hoeft in te zetten. Een jongerencoach stelt geen diagnose maar werkt samen met jouw kind zijn of haar hulpvraag uit. Samen gaan ze aan de slag met de hulpvraag en wordt toegewerkt naar concrete doelen. Laagdrempelige en actiegerichte ondersteuning zonder wachtlijsten of ingewikkelde vragenlijsten.


Maak direct een afspraak via ons contactformulier

Lees meer over Better Together coaching voor jongeren - jongerencoach

 

Een intakegesprek is gratis, een coachsessie kost 75 Euro per uur (incl. BTW). Bij het direct afnemen van 5 coachsessies ontvang je een korting van 10% (5 sessies voor 337,50 euro).


Better Together Coaching is flexibel en werkt online, vanuit de praktijk of bij jou thuis op locatie. Afspraken 's avonds en in het weekend zijn mogelijk.



Coaching in Hilversum, Amersfoort, Utrecht of online

Better Together Coaching richt zich op het coachen van jongeren van 15-25 jaar. Het start met een intakegesprek. Het intakegesprek en de vervolggesprekken vinden plaats bij mij op de praktijk in Hilversum (e.o. Laren, Blaricum, Huizen, Bussum, Naarden, Loosdrecht, 's Gravenland, Kortenhoef). Het is ook mogelijk af te spreken in Amersfoort (Soest, Baarn, Bilthoven) of Utrecht (Maarssen, Breukelen, De Bilt), dan reken ik reiskosten en eventueel de huur van een ruimte (meestal zo rond de 20 euro). Het kan ook bij jou thuis maar dan moet er een rustige ruimte zijn waar wij ongestoord aan de slag kunnen. Coaching online of afwisselend online of op locatie kan ook. 


Blogs - meest populair

door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 sep, 2024
De negatieve effecten van eenzaamheid op de gezondheid van jongeren zijn groter dan risicofactoren als luchtvervuiling, gebrek aan beweging, roken of gebrekkige voeding.
door Better Together Coaching - Martin Plaat 05 aug, 2024
Acceptatie is een krachtige manier om jezelf en je gevoelens te laten zijn voor wat het is, en om je te richten op wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door acceptatie kun je je vrijer, blijer en gelukkiger voelen. Probeer deze oefeningen uit, en ontdek zelf de voordelen van acceptatie.
Meer posts
Share by: