“Loyaliteit hangt sterk af van hoe jij met je jongere medewerkers omgaat”
Personeel is je belangrijkste kapitaal lees je vaak. Kapitaal klinkt als iets financieels en niet iets wat gaat over menselijkheid en waarden en normen. Als je je personeel uitsluitend ziet als (financieel) kapitaal ga je met de nieuwe generatie werknemers niet ver komen.
Je kunt ook zeggen personeel is het meest belangrijke voor je bedrijf en moet je koesteren. Dat klinkt al een stuk vriendelijker en komt een stuk dichterbij van hoe het zou moeten zijn.
Jonge mensen op de arbeidsvloer (laten we zeggen van 18 tot 30 jaar) kijken toch even anders tegen de wereld en werken aan dan wat 10, 20 of 30 jaar geleden nog gebruikelijk was. Het vraagt daarmee ook een andere benadering van je personeel. Een benadering die overigens voor al je werknemers (ongeacht de leeftijd) waardevol en gezond is.
‘Naar elkaar luisteren en elkaar serieus nemen is al een goede start’
Deze behoeft weinig toelichting. Op een prettige manier met elkaar omgaan leidt tot een veilige en aangename werkomgeving. Waarom zou je dat als werkgever niet willen?
Klassieke hiërarchische bedrijfsstructuren werken niet meer en leiden tot hoger verzuim en verloop. Jongeren staan niet te springen om bij dit soort bedrijven aan de slag te gaan. Medewerkers willen eigen verantwoordelijkheid en de ruimte krijgen om zich zelf te ontwikkelen. Medewerkers gedijen beter bij werk die past bij hun eigen kunnen en ambities.
Sociale onveiligheid op de werkvloer
‘1 op de 5 medewerkers ervaart sociale onveiligheid op het werk (discriminatie arbeidsmonitor 2022).’
Wat inmiddels bekend is van de omroepwereld beperkt zich echt niet tot de omroepwereld. Er zijn tal van bedrijven en sectoren waar het werkklimaat als onveilig en vervelend wordt ervaren. Behalve de omroepen zijn sectoren de politie en brandweer in het nieuws geweest, maar ook grote tech-bedrijven, de horeca en pakketdiensten staan bekend om slechte werk omstandigheden en sociale onveiligheid. Het toewerken naar een bedrijfscultuur die prettig en veilig is zou bij ieder bedrijf hoog in doelstellingenlijst moeten staan.
Als je goed voor je personeel zorgt, zijn zij meer gemotiveerd en geneigd te blijven. Een goede behandeling leidt tot minder kans op burn-out of ander stress gerelateerd verzuim.
Tip: hoe veilig is jouw bedrijf? Weet je hoe jouw jonge medewerkers de werksfeer ervaren? Ga eens in gesprek met jongeren of laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de sociale veiligheid op de werkvloer.
‘Jongeren van Generatie Z (van 12 tot 26 jaar) willen dat hun werk een positieve impact heeft op de wereld om hen heen. Zij vinden het belangrijk dat hun werk nuttig is voor de samenleving en dat ze sociale, maatschappelijke, of milieuproblemen oplossen.’ (bron: 9 tips om jongeren te vinden en binden (werk.nl))
Als je bedrijf een hoog verzuim heeft en een groot verloop kijk dan eens goed naar je eigen organisatie. Wees daarbij zelfkritisch en luister naar de medewerkers. Er zijn namelijk voldoende bedrijven die het tegenovergestelde laten zien en relatief weinig verzuim en verloop hebben. De invloed van de bedrijfscultuur speelt daarbij een grote rol.
Heb je veel verloop van medewerkers, kijk dan eerst eens naar het functioneren van jouw organisatie. Wat is de cultuur? Hoe worden medewerkers begeleidt? Welke ruimte krijgen ze voor zelfontwikkeling? Hebben ze voldoende inspraak? In hoeverre is er aandacht voor betekenisvol werk?
Jongeren zoeken werkgevers waar zij ruimte krijgen voor zelfontwikkeling, ruimte hebben voor een goede work-life balance, worden gewaardeerd en werk doen met betekenis. Als bedrijf heb je zelf een sterke invloed op loyaliteit en verzuim van je jongere medewerkers. Geef ze voldoende uitdaging, ruimte voor ontwikkeling, wees flexibel en sta open voor hun ideeën en wensen.
Tip: Betrek je jonge medewerkers bij de besluitvorming en toekomst plannen. Hoe je het ook went of keert zij zullen in de komende jaren bepalend worden voor jouw bedrijf.
“Je kunt je leven maar één keer invullen, waarom zou je dan geen weloverwogen keuzes maken in wat je er mee doet?”
Het is bekend dat jongeren liever een baan dicht bij huis zoeken, jongeren houden ook van bedrijven met meer flexibele werktijden en de vrijheid om af en toe thuis te werken. Het zou in een baan ook niet moeten gaan om de kwantiteit van het werk (8-10 uur werken en voldoende productie draaien) maar om de kwaliteit van het werk waarbij de klant een belangrijke rol speelt maar ook het werkplezier dat de medewerker heeft bij het leveren van een fantastisch product of dienst aan de klant.
Jongeren denken blijkbaar meer na over de inhoud van hun werk en de maatschappelijke impact van het bedrijf waarvoor zij werken. Ik vind dat een heel goede ontwikkeling. Het gaat niet alleen over omzet, marge en productiviteit. Voor jongeren is er meer dan dat, veel van hen zijn bewust bezig met het beter willen maken van de wereld op het vlak van klimaat, armoede en vrede. Wie kan daar nou tegen zijn?
Dat veel jongeren kiezen voor een betere work-life balance valt wat mij betreft alleen maar te prijzen. Je kunt je leven maar één keer invullen, waarom zou je dan geen weloverwogen keuzes maken in wat je er mee doet?
Tip: luister naar de jongeren in je organisatie. Zet een project op en laat hen ideeën uitwerken. Wat kan het bedrijf doen om het werk betekenisvol te maken en een goede work-life balance in stand te houden?
‘De wereld van nu is heel anders dan die van pakweg 20 of 30 jaar geleden. De druk om te presteren is groter en de complexiteit van de wereld is onvergelijkbaar.’
Er wordt geklaagd over de mentale sterkte van jongeren door werkgevers. Het zou een “lastige” generatie zijn die niet bereidt is hard te werken en die vaak mentale problemen hebben. Volgens mij vindt iedere oudere generatie de jongere generatie zwakker, meer verwend en lui. Waar of niet waar? Het laat zich slecht meten.
De problemen waar jongeren mee geconfronteerd worden zijn groot en ingewikkeld, te beginnen met de wereldproblematiek rond klimaat, oorlog, immigratie en armoede. Dichterbij huis hebben we de woningnood, maatschappelijke problemen, prestatiedruk en sociale media. Het is niet vreemd dat veel jongeren moeite hebben zich staande te houden in de wereld van nu. Daarnaast zijn mentale problemen gelukkig beter bespreekbaar dan vroeger.
Ik denk dat de combinatie van de huidige snelheid en ingewikkeldheid van de wereld en het wegstoppen van gevoel, emotie en problemen bij vorige generaties juist nu tot een explosie leidt van mentale problemen bij jongeren. Daarmee geef ik de oudere generaties niet de schuld want het is simpelweg een maatschappelijke ontwikkeling en was passend bij de tijdsgeest van toen. Je groeide ermee op en wist niet beter maar dat heeft uiteindelijk wel bijgedragen aan de situatie zoals die nu is.
Tip: geef je medewerkers mentale begeleiding als daar behoefte aan is. Neem burn-out en stress klachten serieus en zorg voor preventie. Vaak hebben mentale problemen niet alleen te maken met de werksituatie maar is ook gerelateerd aan de persoonlijke situatie.
Om jongeren te binden aan je bedrijf of te verleiden bij jouw bedrijf te komen werken hoef je geen bijzondere dingen te doen. Je moet luisteren, je moet een goede balans tussen werkplezier en de (financiële) bedrijfsdoelen managen en je moet jongeren ruimte geven en betrekken.
Er zijn veel manieren om hier aan te werken. Een jongerencoach op het werk kan zowel individuele begeleiding geven aan de medewerkers als in groepsverband werken aan een sociale veiligheid, betekenisvol werk en een goede work-life balance.
Een jongerencoach voor individuele begeleiding
a. Coaching bij stress en burn-out klachten
b. Coaching bij mentale gezondheid: somberheid, eenzaamheid, faalangst
c. Coaching bij het vinden zingeving en een goede work-life balance
d. Carrière coaching
Een jongerencoach voor projecten
Je kunt een jongerencoach ook inzetten bij het samen met de jongeren uitwerken en uitvoeren van plannen met betrekking tot:
a. Sociale veiligheid op de werkvloer
b. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en betekenisvol werk
c. Work-life balans, stress reductie en time-management
Better Together Coaching werkt in onder andere Utrecht, Hilversum, Amersfoort en Amsterdam samen met bedrijven aan sociale veiligheid, stress en burn-out preventie en betrokkenheid van jongeren bij cultuurverandering van bedrijven.
Daarnaast beidt Better Together Coaching individuele coaching aan jongeren om de mentale weerbaarheid te verstreken en hen te begeleiden in mentale thema’s zoals stress, eenzaamheid en somberheid.
De eerste stap is het plannen van een intake. Dat kan snel en eenvoudig. Je kunt rechtstreeks een afspraak plannen of je neemt contact met mij op per mail of telefoon. Of vul het contactformulier in op deze pagina en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.
Hulp zoeken is oké!
Better Together Coaching richt zich op het coachen van jongeren. Het start met een intake-gesprek. Het intakegesprek en de vervolggesprekken vinden plaats bij mij op de praktijk in Hilversum (e.o. Laren, Blaricum, Huizen, Loosdrecht). Het is ook mogelijk af te spreken in Amersfoort (Soest, Baarn, Bilthoven) of Utrecht (Maarssen, Breukelen, De Bilt), dan reken ik reiskosten en eventueel de huur van een ruimte (meestal zo rond de 20 euro). Het kan ook bij jou thuis of op het werk maar dan moet er een rustige ruimte zijn waar wij ongestoord aan de slag kunnen. Coaching online of afwisselend online of op locatie kan ook.
Dank je wel voor je bericht. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Sorry, er ging iets mis. Je kunt mij bellen op 06-428 14 911 of direct mailen naar martin@btcoaching.nl
E-books & blogs
e-book Als je kind zich rot voelt
Werken, studeren of een tussenjaar?
Better Together Coaching biedt hulp aan jongeren in o.a.
Utrecht,
Amersfoort,
Hilversum,
Bussum,
Laren,
Baarn,
Huizen,
Naarden,
Loosdrecht, Kortenhoef,
's-Gravenland, Maartensdijk en
Eemnes.