Blog Layout

Veranderen van baan of studie is meestal niet de oplossing

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Wil je doen wat echt belangrijk voor je is, of zoek je een nieuwe baan of studie?

Jongeren gaan vaak op zoek naar een studie- of carrière begeleiding of zoeken een loopbaancoach. Ik vind loopbaan coaching of studie en carrière coaching lastige termen. Want wil je nou echt iemand helpen bij het vinden van de juiste baan of studie? Is dat echt de vraag van de jongere die tegenover je zit? Of wil je juist een jongere op weg helpen naar dat doen wat bij hem of haar past en waar hij of zij blij van wordt. Loopbaan coaching of studie en carrière coaching wekken sterk de suggestie dat je je gaat richten op het zoeken van een andere baan, functie of studie.


Stel jezelf dus altijd de vraag of je huidige studie, functie of baan de oorzaak van jouw zoektocht is? Meestal is er een diepere achterliggende vraag en ben je mogelijk helemaal niet op zoek naar een andere studie, baan of functie. De reden van je zoektocht naar doen wat belangrijk voor je is hoeft dus lang niet altijd te leiden naar een andere functie of studie. Je leven anders invullen, andere prioriteiten stellen, een duidelijk doel voor ogen hebben of een concreet stappenplan kan voldoende zijn om zonder van baan of studie te veranderen, toch beter in je vel te zitten.


Een goede coach geeft geen advies

Als coach geef je geen direct advies, je helpt je klant zelf de juiste keuzes maken. Je stelt de juiste vragen, past de juiste technieken toe om tot zelfinzicht te komen. De uiteindelijke keuzes liggen altijd bij de klant, zelfs van een concreet advies over de te kiezen opleiding of baan zou je weg moeten blijven. Veel studie- en carrière coaches gebruiken testen die als uitkomst een bepaalde richting of zelfs heel concrete adviezen geven over een studie of baan. Volgens mij moet je dit laatste niet willen.


Deze testen zijn een moment opname en zorgen ervoor dat de jongere meent op basis van een vragenlijst antwoord te kunnen krijgen op de vraag: wat moet ik nu? Dat is veel te kort door de bocht. Het is belangrijker om de jongere zelf goed te laten nadenken over vragen als: wat maakt dat ik nu niet gelukkig ben in mijn huidige baan of met mijn studie? Wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn sterkte en zwakke kanten?


Geen concreet advies maar toch samen tot goede keuzes komen?

Belangrijkste elementen om te komen tot goede keuzes zijn zelfkennis en bewustwording. Hier kan een coach een heel goede rol inspelen. Laat de jongeren zichzelf ontdekken. Wie ben ik en wat wil ik?


Hoe zorg je als coach dat waar een jongere zich mogelijk nog niet van bewust is naar boven te halen op een zuivere manier, waarbij de manier van vragen stellen cruciaal is. De jongere moet zelf tot een juiste inzichten en conclusies komen en niet aan de hand van een vragenlijst een advies over een studie of baan krijgen.


Er zijn vier belangrijke stappen die doorlopen worden:


Stap 1: Leer jezelf beter kennen

Op basis van de uitgangspunten van Acceptance & Commitment Therapie gaan we aan de slag met acceptatie, je zelfbeeld, mindfulness en omgaan met gedachten. Deze vier thema’s diepen we samen verder uit. Hierdoor kom je enorm veel over jezelf te weten en leer je ook sterker te staan. Wat zijn je sterke en zwakke punten als het gaat om mentale weerbaarheid en hoe kun je daar goed mee omgaan.


Stap 2: Wat echt belangrijk voor je is

Een van de zes kernzuilen van Acceptance & Commitment Therapie is leven naar je waarden (ofwel doen wat belangrijk voor je is). Hier gaan we dieper op in. We bespreken levensgebieden en jouw kernwaarden. We gaan uitpluizen welke dingen in het leven voor jouw belangrijk zijn en bepalen in hoeverre je daar nu voldoening uithaalt. We kijken ook of je in de huidige situatie voldoende tijd aan de voor jouw juiste dingen besteedt. Je stelt een concreet actieplan op om meer te leven naar wat belangrijk voor je is.  


Stap 3: Op zoek naar je Ikigai

Als derde stap maken we een Ikigai analyse. Ikigai is Japans voor “reden voor leven” of waar wil jij iedere dag je bed voor uitkomen. Je onderzoekt waar je blij van wordt, waar je goed in bent, waar de wereld behoefte aan heeft en waar je geld mee kunt verdienen. Deze vier elementen bepalen jouw Ikigai. Deze vier onderwerpen worden echt uitgediept zodat je opnieuw met jezelf aan de slag gaat en weer meer over je zelf te weten komt.


Stap 2 en 3 lijken op elkaar maar beide gaan op eigen wijze dieper in op wat belangrijk voor je is. Samen geven zij een concreter beeld en zetten aan tot concrete acties.


Stap 4: Reflectie en stappenplan

De eerste drie stappen geven je een duidelijk beeld van jezelf en wat belangrijk voor je is. Op basis van die kennis ga je zelf bepalen welke stappen je gaat zetten. Dit kan een studiekeuze zijn, een carrière switch een opleiding maar het is meer waarschijnlijk dat je meer tijd gaat besteden aan andere dingen die je belangrijk vindt, concrete doelen voor ogen hebt of weet welke stappen je moet gaan zetten om beter in je vel te zitten.



Better Together Coaching helpt jongeren met laagdrempelige en actiegerichte coaching. Een jongerencoach luistert naar jou en gaat samen met jou aan de slag. Het doel is dat je je beter voelt en goed voelt bij de keuzes die jij maakt. Coaching bestaat uit praktische hulp, maar ook zelfonderzoek en het luisteren naar jezelf. Wat voel je? Wat wil jij echt? En hoe wil jij daarmee omgaan?


Better Together Coaching helpt jongeren in Hilversum, Utrecht, Amersfoort en omgeving. Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Hilversum, maar coaching kan ook online of bij jou thuis.


Better Together Coaching heeft een praktijk in Hilversum maar werkt in onder andere Utrecht (Maarssen, Breukelen, De Bilt, Maartensdijk), Amersfoort (Soest, Baarn Bilthoven) en Hilversum (Loosdrecht, ’s Gravenland, Kortenhoef), Huizen, Bussum en Naarden. 


Hulp vragen is oké

Blogs - meest populair

door Better Together Coaching - Martin Plaat 1 april 2025
Het succes van het bedrijf en de samenwerking wordt in grote mate bepaald door onderling vertrouwen, je veilig voelen om gevoel en emotie te delen en onderling inlevingsvermogen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Door het beantwoorden van een aantal op het oog schijnbaar eenvoudige vragen.

door Better Together Coaching - Martin Plaat 18 maart 2025
Ik bied 5 gratis workshops aan in de week van de mentale gezondheid (2 juni t/m 6 juni). Er is een versie voor groep 7/8 van de basisschool en versie voor het voortgezet onderwijs. O, ja en voor de mensen die denken dat er commerciële addertjes onder het gras zitten. Ik beloof dat dit niet het geval is en ik daarna ook geen actieve acquisitie zal doen.
Meer posts
Share by: