Na 75 plussers zijn jongeren de meest eenzame groep in Nederland!

Sociale media, prestatiedruk en eenzaamheid vormen een gevaar voor de mentale gezondheid van jongeren. Je schijnt in een permanente staat van succes en geluk te moeten zijn om aan je eigen en andermans verwachtingen te kunnen voldoen.
Het is een uitdaging om je hoofd boven water te houden in een wereld die voortdurend in beweging is en veel van je vraagt. Er zijn concrete stappen die je kunt nemen om je mentaal sterker te maken waardoor je je wellicht iets beter staande weet te houden. Er is overigens niets mis mee om af en toe vast te lopen en het niet meer te zien zitten. Dat heet: “menselijk zijn”.
Vijf belangrijke thema's van mentaal welzijn:
1. Sociale of asociale media?
Wist je dat wanneer je 2,5 uur per dag op je telefoon zit dat 900 uur per jaar is en evenveel is als het verplichte aantal lesuren voor een schooljaar VMBO, HAVO of VWO?
Onderzoek toont aan dat overmatig gebruik van sociale media leidt tot een vertekend zelfbeeld en eenzaamheid. Vergelijking met de prachtige en succesvolle online levens van anderen leidt tot onrealistische verwachtingen. Diep van binnen weet je dat het klopt en niemand alleen maar gelukkig, mooi en succesvol kan zijn. Het is een gemaakt beeld en heeft niets te maken met de werkelijkheid.
Tip:
- Beperk schermtijd en cultiveer bewustzijn.
- Gun jezelf momenten zonder telefoon.
- Focus op jouw real-life prestaties en wees je bewust van de gefilterde realiteit die sociale media kunnen presenteren.
2. Eenzaamheid in een Verbonden Wereld
Na 75 plussers zijn jongeren de meest eenzame groep in Nederland
Ironisch genoeg kan de digitale connectiviteit het gevoel van eenzaamheid vergroten. Ondanks een overvloed aan virtuele verbindingen voelen veel jongeren zich geïsoleerd. Onvoldoende echte contacten met vrienden of familie en het niet kunnen praten over dat wat echt belangrijk voor je is geven je een eenzaam gevoel. Er is niets mis met je als je je eenzaam voelt. Echte connecties hebben een meetbaar positief effect op de mentale gezondheid.
Tip:
- Investeer in persoonlijke relaties.
- Plan face-to-face interacties. Dit kan variëren van een koffie met een vriend tot deelname aan lokale gemeenschapsactiviteiten.
3. Prestatiedruk en Mentale Gezondheid
Succes is geen voorwaarde voor geluk
De race om perfectie en de angst om tekort te schieten oefenen aanzienlijke druk uit op jongeren. De cijfers en prestaties lijken soms belangrijker dan het welzijn. Ook hier zijn onrealistische verwachtingen een belangrijke oorzaak van mentale problemen.
Tip:
- Focus op de inspanning, niet alleen op het resultaat.
- Begrijp dat fouten en mislukkingen essentiële stappen zijn naar groei.
- Praat openlijk over uitdagingen, want kwetsbaarheid is een teken van kracht.
- Vergelijk jezelf niet alleen met personen die dingen beter doen.
- Kijk naar de norm en kijk ook naar wat je goed doet in vergelijking met anderen.
4. Obesitas is veel meer dan simpelweg te dik
25% van de jongeren tussen 18 en 25 heeft overgewicht, 7% daarvan heeft obesitas
Een zittende levensstijl en ongezonde eetgewoonten kunnen niet alleen fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken, maar ook een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Ook stress kan leiden tot behoefte aan te veel eten en drinken.
Tip:
- Prioritiseer lichamelijke activiteit en voeding.
- Zorg voor regelmatige beweging, zelfs als het maar een korte wandeling is.
- Evenwichtige voeding draagt bij aan een stabiele stemming en energieniveau.
5. Stressmanagement:
Iedereen weet het: voldoende slapen en bewegen, gezonder eten, minimaliseer schermtijd en luister naar je lichaam.
De druk van school, prestatiedruk, werk en het dagelijks leven kan een aanzienlijke tol eisen op de mentale gezondheid van jongeren. Af en toe een beetje stress kan geen kwaad, te veel stress wel. Te veel aan stress kan leiden tot slapeloosheid, humeurigheid, fysieke klachten en depressie.
Tip:
- Ontwikkel stressbeheersingsvaardigheden.
- Oefen ademhalingstechnieken, mindfulness of yoga om stress te verminderen.
- Kijk wat je kunt verbeteren van de "iedereen weet het" punten.
Conclusie:
In een wereld vol digitale prikkels en sociale verwachtingen, is het essentieel om actief aan je mentale gezondheid te werken. Luister naar je lichaam en gevoel. Veel weet je best zelf. Kijk wat voor jouw werkt, wat heb jij nodig en durf je kwetsbaar op te stellen.
Realiseer je dat het oké is om hulp te zoeken, of het nu bij vrienden, familie of professionals is. Je hoeft jouw mentale problemen niet alleen op te lossen en je bent niet alleen.
Het bouwen van mentale weerbaarheid is een proces, en kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Dus, laten we samen aan de slag gaan en streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam.