In de prestatie gerichte samenleving waarin we leven, ervaren veel jongeren aanzienlijke druk om te presteren tijdens hun studie en in hun sociale omgeving. Faalangst en stress zijn helaas voor veel jongeren een oorzaak van mentale problemen. Langdurig blootstaan aan angst en stress kan leiden tot burn-out of depressie.
Wij zien dat steeds meer scholieren en studenten grijpen naar medicatie zoals kalmeringsmiddelen en ADHD medicatie om de stress te verminderen, angst te onderdrukken of prestaties te verbeteren. Vaak gebeurt dit niet op voorschrift van een arts maar middels illegale handel in medicijnen.
Stichting Mind en 3FM Human: Zeker 20% van de jongeren grijpt naar medicatie of drugs om slaapproblemen te verhelpen en stress te verminderen (oktober 2023).
Er is een levendige handel in pillen op zowel scholen als op websites waarvan je niet zou willen dat je zoon of dochter deze zonder voorschrift van een arts gebruikt. Maar ook bij de drogisterijen zijn de natuurlijke kalmeringsmiddelen niet aan te slepen rond examentijd. De werking van deze natuurlijke middelen staat ter discussie en blijken maar zelden echt te helpen.
Ik beweer niet dat jongeren van nu zwakker zijn dan vroeger, sterker nog, ik denk dat hun wereld veel ingewikkelder is, zij veel meer druk hebben en dat het werken aan mentale weerbaarheid harder nodig is dan ooit. Niet omdat jongeren zwak zijn maar door toenemende complexiteit van de wereld. Of zoals Thijs Launspach (psycholoog) het heeft verwoord: ‘Het valt niet mee om mentaal gezond te zijn in een gestoorde wereld.’
Het is niet gezegd dat natuurlijke geneesmiddelen of (voorgeschreven) medicatie niet helpen en per definitie een slecht idee is. Maar jongeren en hun ouders kunnen meer doen om stress en angst op een andere manier hanteerbaar te maken en kiezen voor een meer toekomstgerichte benadering. Een benadering waarbij jongeren leren om te gaan met stress en angst en waarbij hun mentale gezondheid voorop staat.
Pillen zijn een kortetermijnoplossing waarvan je je kunt afvragen of het echt helpt. In veel gevallen is het ook gevaarlijk en zelfs illegaal (lees verderop in dit artikel over de risico’s van het misbruik van ADHD medicatie). Het investeren in een andere aanpak door te werken aan de mentale gezondheid van jongeren is een beter idee.
In dit artikel onderzoeken we waarom het benaderen van faalangst en stress vanuit een mentaal welzijnsperspectief niet alleen veiliger is, maar ook een meer toekomstgerichte benadering biedt.
Er zijn veel alternatieven voor het grijpen naar pillen. Wellicht niet direct alternatieven die jongeren in eerste instantie het meest aanspreken maar wel een stuk veiliger en gericht op de toekomst. Praten, oefeningen doen en op jezelf reflecteren zijn in het kort de alternatieven voor pillen.
Waarom is werken aan je mentale gezondheid het betere alternatief voor pillen?
Als je niet naar de pillen wilt grijpen maar een aanpak wilt gebruiken die meer op de toekomst gericht is dan volgen hieronder enkele suggesties. Het is geen uitputtende lijst maar geeft jongeren een beeld van de mogelijkheden. Veel kan zelf geprobeerd worden maar ook kun je hulp vragen aan een coach mocht je er zelf niet uitkomen.
Als ouder ben je begaan met de gezondheid en de mentale gezondheid van je kinderen. Het is belangrijk om te erkennen dat het werken aan mentale gezondheid een veiligere, duurzamere en toekomstgerichte benadering is om faalangst en stress bij jongeren te verminderen. Door te investeren in de mentale veerkracht worden jongeren emotioneel sterker en zijn zij voorbereid op de uitdagingen van het volwassen leven. Met (voorgeschreven) medicatie kun je stress en angst onderdrukken maar niet genezen, het is altijd een korte termijn oplossing en veelal een ongewenste oplossing. Door in te zetten op voorlichting, praten en oefeningen leren jongen zich beter staande te houden in deze (soms) gestoorde wereld.
Wanneer klachten van stress en faalangst langere tijd aanhouden en je dagelijkse functioneren belemmering zoek dan contact met je huisarts.
Uit tal van recente onderzoeken in Nederland blijkt dat het gebruik van ADHD-medicatie zonder dat dit is voorgeschreven ergens tussen de 5 en 15% ligt. Uiteraard is het moeilijk om exact vast te stellen omdat het illegale handel betreft en wordt verhandeld op scholen, uitgaansgelegenheden en illegale websites.
Het ongeoorloofde gebruik van ADHD-medicatie, zoals stimulerende middelen (bijv., methylfenidaat of amfetaminen), zonder een daadwerkelijke ADHD-diagnose, staat bekend als niet-medisch gebruik of misbruik van deze medicatie. Er zijn verschillende risico's verbonden aan het nemen van ADHD-medicatie zonder een medische noodzaak:
Het is belangrijk dat medicatie alleen wordt gebruikt onder begeleiding van een (huis)arts en volgens de voorgeschreven richtlijnen. Het ongeautoriseerde gebruik van ADHD-medicatie kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen en heeft weinig bewezen voordelen voor de academische prestaties op de lange termijn.
Metro nieuws: Uit onderzoek is gebleken dat tot wel 16% van de studenten grijpt naar ADHD medicatie om prestaties te verbeteren.
GGZ: Uit de peiling onder ruim 400 studenten blijkt dat één op de vier studenten methylfenidaat, de werkzame stof uit de ADHD-medicatie, gebruikt zonder dat ze dat door een arts hadden voorgeschreven gekregen.
Nationale drug monitor: In het kort: In 2021 had 4,5% van de studenten van het HBO en de universiteit in het afgelopen jaar slaap- of kalmeringsmiddelen oneigenlijk gebruikt, dat wil zeggen zonder recept van een arts. Bij de vrouwelijke studenten (5,2%) lag dit percentage hoger dan bij de mannelijke studenten (3,7%). Van de MBO-studenten in Amsterdam had 4,1% in het afgelopen jaar slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt zonder recept van een arts.
Trimbos instituut: In een niet-gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut onder studerende jongeren van 18 t/m 25 jaar had 12,5% van de respondenten ooit prestatieverhogende middelen, zoals Ritalin, oneigenlijk gebruikt.
Thijs Launsbach - Je bent al goed genoeg
E-books & blogs
e-book Als je kind zich rot voelt
Werken, studeren of een tussenjaar?
Better Together Coaching biedt hulp aan jongeren in o.a.
Utrecht,
Amersfoort,
Hilversum,
Bussum,
Laren,
Baarn,
Huizen,
Naarden,
Loosdrecht, Kortenhoef,
's-Gravenland, Maartensdijk en
Eemnes.