Blog Layout

Verwacht niets en wordt gelukkig

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Mentale gezondheid, wat kan ik daar aan doen?

Mentale gezondheid


Van alle 18 plussers in Nederland (14,5 miljoen mensen) is 17% ontevreden over zijn of haar mentale gezondheid, dat zijn 2,5 miljoen mensen. Jongeren van 18 tot 34 jaar zijn het minst tevreden, daar is ongeveer een kwart ontevreden over hun leven.

Over een heel leven genomen heeft 40% van de mensen een of meerdere fases met mentale problemen. Het medicijn gebruik tegen depressies en angsten is de afgelopen 25 jaar explosief gestegen.


Mentale gezondheid staat voor de mate waarin je jezelf staande weet te houden in de wereld en je je leven als voldoende of prettig beoordeelt. Het is vooral iets subjectiefs. Wanneer je vier mensen in exact dezelfde situatie zou vragen wat voor cijfer geef jij jouw mentale gezondheid dan krijg je waarschijnlijk vier verschillende cijfers. Het gaat er dus vooral om hoe jij het zelf ervaart en hoe je er mee omgaat.


Mentale gezondheid wordt bepaald door erfelijkheid (nature), door omstandigheden zoals opvoeding, herkomst, thuissituatie en door wat je er zelf van maakt. Er wordt gezegd dat 50% bepaald wordt door je genen (erfelijkheid), daar heb je dus geen invloed op. 10% zou worden bepaald door de omstandigheden en 40% door wat je er zelf van maakt.


Je hebt dus zeker invloed op jouw mentale gezondheid en kunt er wat aan doen. Geeft je dat de garantie dat je je dan helemaal top voelt en je je nooit meer rot voelt? Nee, zeker niet. Dat kan helemaal niet, het nastreven van 100% mentaal gezond is onmogelijk en onrealistisch.


100% gelukkig zijn bestaat niet


Hier zit wel een oorzaak van mentale ongezondheid. De verwachtingen van ons mensen zijn vaak te hoog. Mensen zijn geneigd voor de perfecte score te gaan, ingegeven door wat zij zien op televisie en social media en in hun omgeving. Mensen zijn geneigd om vooral te kijken naar die mensen die beter scoren, de succesvolle You Tubers, acteurs, popsterren en sporters. Ook kijken we naar de filmpjes over hoe je rijk, succesvol en gelukkig kunt worden in een week en lezen we de vrolijke berichten van mensen om je heen of van mensen die je helemaal niet kent maar o, zo gelukkig lijken te zijn.


We zijn slecht in staat deze beelden op de juiste waarde te schatten. Het zijn allemaal momentopnames van verschillende mensen waardoor je het gevoel krijgt dat iedereen, altijd gelukkiger en succesvoller is dan jijzelf. Onzin natuurlijk maar dat snapt het brein blijkbaar niet. Het brein, je gedachten blijven je maar vertellen dat moet ik ook, leuke dingen doen en hebben, succesvol zijn, gelukkig zijn, knap en populair zijn en dat allemaal op een maximaal niveau. 


Je streeft na een supermens te worden, iets onhaalbaars. Tijd voor wat realisme.


Verwachtingen

Als jouw verwachtingen van het leven hoger zijn dan de werkelijke situatie dan wordt je ongelukkiger. Als de werkelijke situatie je eigen verwachtingen overtreft dan wordt je juist gelukkiger. Heel eenvoudig, ga je naar een feest en verwacht je de allerbeste muziek, de leukste mensen en een knallend feest dan kan het bijna alleen maar tegenvallen. Had je eigenlijk niet zo zin en vooraf bedacht waarom het niet zo leuk zo worden, dan kan het alleen maar meevallen.


Ga bij jezelf eens na waar je teleurgesteld over bent? Wat zijn eigenlijk je verwachtingen, waar zijn die op gebaseerd? Zijn de verwachtingen realistisch?


Je eigen verwachtingen analyseren en bijstellen is een stap in het bereiken van een betere mentale gezondheid. Niet de sleutel, niet het

enige maar slechts een stapje.


Better is Good!

Blogs - meest populair

door Better Together Coaching - Martin Plaat 1 april 2025
Het succes van het bedrijf en de samenwerking wordt in grote mate bepaald door onderling vertrouwen, je veilig voelen om gevoel en emotie te delen en onderling inlevingsvermogen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Door het beantwoorden van een aantal op het oog schijnbaar eenvoudige vragen.
door Better Together Coaching - Martin Plaat 1 april 2025
Loopbaan coaching of studie en carrière coaching wekken sterk de suggestie dat je je gaat richten op het zoeken van een andere baan, functie of studie. Stel jezelf altijd de vraag of je huidige studie, functie of baan de oorzaak van jouw zoektocht is? Meestal is er een diepere achterliggende vraag en ben je mogelijk helemaal niet op zoek naar een andere studie, baan of functie.
Meer posts
Share by: