Veel van de mentale problemen bij jongeren draait om te hoge verwachtingen, piekeren en zorgen maken, een negatief zelfbeeld en vasts zitten in vicieuze cirkeltjes. Dit kan leiden tot allerlei mentale klachten en sociale problemen zoals somberheid, eenzaamheid, (faal)angst en gedragsstoornissen. Zeker in de leeftijd van 15 tot 20 jaar zijn jongeren gevoeliger en van nature al onzekerder en daarmee meer vatbaar voor mentale struggles.
In de komende blogs lopen we deze “zuilen” een voor een langs. Leggen we uit wat het betekend en hoe je met oefeningen gericht kan werken aan je mentale weerbaarheid of ook wel psychologische flexibiliteit.
Acceptatie betekent dat je bereid bent om je gevoelens, gedachten, lichamelijke gevoelens en situaties te ervaren zoals ze zijn, zonder ze te uit de weg te gaan, te veranderen of te beoordelen. Ofwel zonder er tegen te vechten. Acceptatie is een belangrijk onderdeel van Acceptance & Commitment Therapy (ACT), een vorm van psychotherapie die je leert om je te richten op wat je belangrijk vindt in het leven, en om je mentaal gezond te houden.
Veel mensen hebben de neiging om te vechten tegen negatieve of ongewenste gevoelens, gedachten. Vermijden, onderdrukken of bestrijden is het vechten tegen wat er wel is maar je niet wilt. Er tegen vechten kost enorm veel energie en je wordt en niet gelukkiger van.
Je denkt wellicht dat er tegen vechten je dit zal helpen om je beter te voelen of zo je problemen op te lossen. Maar vaak werkt dit juist andersom. Door te vermijden, te onderdrukken of te bestrijden, geef je eigenlijk meer aandacht en energie aan wat je niet wilt, en verlies je het contact met wat je wel wilt. Bovendien kan het vermijden, onderdrukken of bestrijden van je gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties en situaties leiden tot meer stress, angst, depressie, schaamte, schuld, boosheid, frustratie en verdriet. Stop dus met vechten en leer te accepteren!
Acceptatie daarentegen helpt je om je gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties en situaties te erkennen en te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te vermijden, te veranderen of te beoordelen. Door acceptatie leer je om je gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties en situaties te zien als tijdelijke en veranderlijke ervaringen, die niet bepalen wie je bent of wat je kunt doen. Door acceptatie kun je je aandacht en energie richten op wat je echt belangrijk vindt in het leven, als het je lukt om gedachten en gevoelens die je eigenlijk niet fijn vindt te accepteren wordt het leven wat makkelijker en zul je sterker worden.
Acceptatie is niet iets wat je eenmalig doet, maar iets wat je kunt oefenen en ontwikkelen. Hier zijn drie oefeningen die je kunt doen om je acceptatie te vergroten:
Voorbeeld “moeten is mogen”: Ramon ontdekt tijdens een sessie dat hij vaak het woord ‘moeten’ gebruikt. Hij besluit dit te veranderen door het woord ‘mogen’, dat voelt het beste. Het valt hem op dat hij zichzelf heel wat regels oplegt. Zo zegt hij vaak als het werk wat lastig wordt “Ik moet niet zo moeilijk doen.” Als hij dit vervangt door “Ik mag moeilijk doen” blijkt het allemaal wat minder zwaar te zijn.
Voorbeelden “maar" wordt "en”
· Ik wil graag op tijd eten (maar) en mijn vriend is laat thuis.
· Sporten is leuk (maar) en ik het kost mij veel tijd die ik aan andere dingen zou willen besteden.
· Het is op het werk druk (maar) en ik heb geen zin om over te werken.
Door "maar" te vervangen naar "en" haal je via taal het conflict naar voren en ontstaat vanzelf ruimte voor andere oplossingen. Het woord “en” maakt duidelijk dat er een conflict is en zet ja aan tot het nadenken over een goede oplossing zodat je het niet alleen meer ziet als probleem of iets wat je vervelend vindt.
Acceptatie is een krachtige manier om jezelf en je gevoelens te laten zijn voor wat het is, en om je te richten op wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door acceptatie kun je je vrijer, blijer en gelukkiger voelen. Probeer deze oefeningen uit, en ontdek zelf de voordelen van acceptatie.
In onze praktijk werken wij aan mentale weerbaarheid door de inzet van Acceptance and Commitment Therapy. Deze therapievorm is gebaseerd op 6 belangrijke zuilen: acceptatie, meer in het moment zijn, je gedachten niet al te serieus nemen, werken aan je zelfbeeld, onderzoeken waar je voor gaat en staat en in beweging komen.
Better Together Coaching richt zich op het coachen van jongeren. Better Together Coaching is actief in Gooi- en Eemland en Utrecht,
heeft een praktijk in Hilversum en werkt in onder andere Utrecht (Maarssen, Zeist, Breukelen, De Bilt, Maartensdijk), Amersfoort (Soest, Baarn Bilthoven) en Hilversum (Loosdrecht, ’s Gravenland, Kortenhoef), Huizen, Bussum en Naarden.
E-books & blogs
e-book Als je kind zich rot voelt
Werken, studeren of een tussenjaar?
Better Together Coaching biedt hulp aan jongeren in o.a.
Utrecht,
Amersfoort,
Hilversum,
Bussum,
Laren,
Baarn,
Huizen,
Naarden,
Loosdrecht, Kortenhoef,
's-Gravenland, Maartensdijk en
Eemnes.