Blog Layout

De ongrijpbaarheid van motivatie

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Vier pijlers van mentale gezondheid


In de komende weken schrijf ik vier blogs over wat voor mij belangrijke pijlers zijn voor een goede mentale gezondheid. De vier pijlers worden uitgelegd en ik geef concrete tips om er mee aan de slag te gaan. Deze week gaat het over motivatie bij jongeren.


De vier pijlers van mentale gezondheid:

Blog 1: Meer dan je gedachten

Blog 2: Verwachtingen bepalen jouw geluk

Blog 3: Stress en (faal)angst – het moeten, moet eraf


Deel 4: De ongrijpbaarheid van motivatie


De motivatiemix van jongeren

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gemotiveerd is om te leren, te werken en zijn of haar doelen te bereiken. Maar hoe kun je je kind daarbij helpen? Wat zijn de factoren die de motivatie van jongeren beïnvloeden? En wat kun je doen om je kind te ondersteunen en te stimuleren? Dit blog is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de motivatie van jongeren van 15 tot 25 jaar. We geven je ook enkele praktische tips om je kind te motiveren. Samen met een coach kunnen jongeren op zoek naar wat hen drijft, wat echt belangrijk is. Motivatie volgt dan vanzelf.


Motivatie lijkt vaak ongrijpbaar. Er zit nergens een knop om motivatie te activeren. Het is afhankelijk van karakter ofwel persoonlijke eigenschappen, de omgeving waar je opgroeit, de school waar je op zit, de successen die je behaalt, de mislukkingen die je meemaakt, je mentale gesteldheid en je zelf bewustzijn. Een mix van complexe en ongrijpbare elementen die samen motivatie maken. De motivatiemix is al vaak bestudeerd door de wetenschap maar niemand kan je vertellen wat iemand echt raakt en wat hem of haar beweegt. De ongrijpbaarheid van motivatie.


Wat is motivatie eigenlijk?

Motivatie is datgene wat je aanspoort om iets te doen. Het is de reden waarom je iets wilt of moet doen. Motivatie kan vanuit jezelf komen (intrinsiek) of vanuit anderen of de situatie (extrinsiek). Intrinsieke motivatie is als je iets doet omdat je het leuk, interessant of zinvol vindt. Extrinsieke motivatie is als je iets doet omdat je er iets voor terugkrijgt, zoals een compliment, een cijfer of een cadeau, of omdat je iets vervelends wilt voorkomen, zoals een straf, een onvoldoende of een ruzie.


Weetje: Het straffen op school voor relatief kleine vergrijpen werkt averechts op de motivatie en relatie met school en docenten. Het leidt aantoonbaar tot meer ernstig misdragingen. 25% minder straffen op school (wegsturen uit de klas, schorsingen) leidt tot 15% betere scores


Motivatie is belangrijk voor hoe je je voelt, hoe je leert, hoe je over jezelf denkt en hoe je je ontwikkelt. Als je gemotiveerd bent, heb je plezier in wat je doet, ben je nieuwsgierig en enthousiast, wil je nieuwe dingen leren, ga je uitdagingen aan en streef je je doelen na. Als je niet gemotiveerd bent, verveel je je, voel je je onzeker en futloos, heb je geen zin in wat je doet, mijd je moeilijkheden en stel je je doelen uit of geef je ze op.


Leefomgeving en motivatie

De invloed van de omgeving op de motivatie van jongeren is aangetoond. Onderzoeken laten negatieve effecten zien van vroege blootstelling aan ernstige stress op de hersenontwikkeling en motivatie van jongeren. Vroege blootstelling aan ernstige stress, zoals misbruik, verwaarlozing of huishoudelijke instabiliteit, kan leiden tot veranderingen in de hersenstructuren die betrokken zijn bij emotie- en stressregulatie. Deze veranderingen kunnen resulteren in langdurige effecten op de cognitieve functies, emotionele regulatie en gedragsmatige reacties van jongeren. Jongeren die vroeg aan ernstige stress zijn blootgesteld, vertonen vaak verminderde motivatie en meer problemen met zelfregulatie.


Wat betekent dit voor jou als ouder? Het betekent dat je je kind moet beschermen tegen stressvolle en traumatische situaties en dat je je kind moet voorzien van een veilige en ondersteunende omgeving. Je kunt je kind ook helpen om te gaan met stress en angst door mindfulness en meditatie te oefenen. Je kunt ook je kind toegang geven tot professionele hulp en therapie als je kind tekenen van psychische problemen vertoont. Je kunt ook je kind betrekken bij positieve activiteiten en relaties die zijn of haar veerkracht en motivatie kunnen versterken.


Ontwikkeling van motivatie

Onderzoek laat zien dat de motivatie van jongeren sterk wordt beïnvloed door de overgangen en ervaringen die ze meemaken in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan de overgang van de basisschool naar de middelbare school, of van de middelbare school naar het mbo, hbo of de universiteit. Deze overgangen brengen nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee, die de motivatie van jongeren kunnen verhogen of verlagen. Ook persoonlijke ervaringen, zoals het krijgen van feedback, het behalen van successen of het falen, spelen een rol in de motivatie van jongeren.


Wat betekent dit voor jou als ouder? Het betekent dat je je bewust moet zijn van de veranderingen die je kind doormaakt en hoe deze zijn of haar motivatie kunnen beïnvloeden. Je kunt je kind helpen door een steunende en prettige leefomgeving te verzorgen, waarin je kind zich veilig en gewaardeerd voelt. Je kunt ook je kind helpen om de betekenis en relevantie van de activiteiten die hij of zij doet te zien, zodat je kind meer interesse en nieuwsgierigheid ontwikkelt. Tot slot kun je je kind ook ruimte geven voor autonomie, zodat je kind zelf kan kiezen en beslissen over zijn of haar leerproces.


Weetje: Alhoewel zowel intrinsieke als extrinsieke motivatie een positieve invloed heeft op leerresultaten, is de intrinsieke motivatie van leerlingen van grotere invloed op leerprestaties dan extrinsieke motivatie. Leerlingen die vanuit extrinsieke motivatie werken, leren wel, maar oppervlakkiger. Extrinsieke motivatie kan op de langere termijn de intrinsieke motivatie van leerlingen ondermijnen. Leerlingen leren dan enkel nog voor een cijfer of de toets en zijn niet meer eigenaar van hun eigen leerproces.


Werkethiek en motivatie

In een onderzoek over jongeren en motivatie blijkt dat een sterke werkethiek nauw verbonden is met de intrinsieke motivatie van jongeren. Een werkethiek is het geloof in de waarde van hard werken, tijdmanagement en het nastreven van hoge normen. Een werkethiek kan de motivatie van jongeren versterken door hen een gevoel van plicht en persoonlijke voldoening te geven. Een werkethiek kan ook helpen om de zelfcontrole van jongeren te verbeteren, wat betekent dat ze beter in staat zijn om hun impulsen te beheersen en hun onmiddellijke behoeften uit te stellen ten gunste van hun langetermijndoelen.


Wat betekent dit voor jou als ouder? Het betekent dat je je kind kunt helpen om een werkethiek te ontwikkelen door het belang van hard werken en het stellen van doelen te benadrukken. Je kunt je kind ook helpen om zijn of haar tijd te beheren en te plannen, zodat je kind een balans kan vinden tussen werk en ontspanning. Je kunt ook je kind positieve feedback en beloningen geven voor zijn of haar inspanningen en prestaties, zodat je kind een groeimindset ontwikkelt. Een groeimindset is het geloof dat je je intelligentie en vaardigheden kunt verbeteren door te oefenen en te leren.


Waar hangt motivatie van af?

Motivatie verschilt per persoon en per situatie. Wat de een motiveert, hoeft de ander niet te motiveren. Motivatie hangt af van verschillende dingen, zoals:

  • Je karakter: sommige mensen zijn van zichzelf meer gemotiveerd dan anderen, omdat ze bijvoorbeeld positiever, nieuwsgieriger of gedrevener zijn.
  • Je interesses: als je iets leuk of spannend vindt, heb je meer zin om je erin te verdiepen.
  • Je doelen: als je weet wat je wilt en waarom, heb je meer richting en motivatie om ervoor te gaan.
  • Je verwachtingen: als je denkt dat je iets kunt of zult halen, heb je meer vertrouwen en hoop om het te doen.
  • Je feedback: als je leuke of nuttige reacties krijgt op wat je doet, voel je je meer gewaardeerd en gesteund.
  • Je autonomie: als je zelf mag kiezen wat je doet, hoe je het doet en wanneer je het doet, voel je je meer vrij en verantwoordelijk.
  • Je competentie: als je de juiste vaardigheden en kennis hebt om iets te doen, voel je je meer bekwaam en zelfverzekerd.
  • Je verbondenheid: als je je verbonden voelt met de mensen om je heen, zoals je vrienden, familie of leraren, voel je je meer sociaal en veilig.


Motiveren van jongeren?

Je kind kan zelf ook veel doen om de motivatie te verbeteren, door bijvoorbeeld:

  • Te ontdekken wat je kind leuk, interessant of belangrijk vindt, en daar meer tijd en aandacht aan te besteden.
  • Concrete en haalbare doelen te stellen voor jezelf, en die op te schrijven, te visualiseren of te delen met anderen.
  • Positief te denken over jezelf, je mogelijkheden en je toekomst, en jezelf te motiveren met affirmaties, complimenten of beloningen.


Motivatie en zingeving

Wil je echt gemotiveerd raken dan helpt het om je waarden te onderzoeken. Wat is echt belangrijk voor mij in dit leven? Iedereen streeft een zin- en waardevol leven na. Als je jong bent ben je waarschijnlijk niet erg druk met zelfreflectie, zelfbewustzijn en het denken over waarden en zingeving. 


Toch zijn zelfonderzoek, zelfreflectie en bewustwording belangrijk om voor jezelf te bepalen wat waarde geeft aan jouw leven. Dit hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Of je nu monteur of kapper bent, in de zorg of de bouw werkt dat maakt niet uit. Je waardes zitten dieper, het gaat over hoe jij met andere mensen om wilt gaan, wat voor jouw belangrijk is in het leven: vrienden, familie, een fijne werkomgeving. Allemaal waarden die er toe doen.


Samen met een jongerencoach kun jij op zoek gaan naar jouw waarden en relevante levensgebieden. Op basis daarvan kun jij bepalen wie je wilt zijn, hoe je wilt leven en wat voor jou belangrijke stappen zijn om te nemen. De motivatie volgt dan vanzelf!


Better Together Coaching richt zich op het coachen van jongeren. Better Together Coaching is actief in Gooi- en Eemland en Utrecht,

heeft een praktijk in Hilversum en werkt in onder andere Utrecht (Maarssen, Breukelen, De Bilt, Maartensdijk), Amersfoort (Soest, Baarn Bilthoven) en Hilversum (Loosdrecht, ’s Gravenland, Kortenhoef), Huizen, Bussum en Naarden.


Plan een intakegesprek online, thuis of op de praktijk 


Bronvermelding:


Eerdere blogs in deze reeks:

Blog 1: Meer dan je gedachten

Blog 2: Verwachtingen bepalen jouw geluk

Blog 3: Stress en (faal)angst – het moeten, moet eraf



Blogs - meest populair

door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 sep, 2024
De negatieve effecten van eenzaamheid op de gezondheid van jongeren zijn groter dan risicofactoren als luchtvervuiling, gebrek aan beweging, roken of gebrekkige voeding.
door Better Together Coaching - Martin Plaat 05 aug, 2024
Acceptatie is een krachtige manier om jezelf en je gevoelens te laten zijn voor wat het is, en om je te richten op wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door acceptatie kun je je vrijer, blijer en gelukkiger voelen. Probeer deze oefeningen uit, en ontdek zelf de voordelen van acceptatie.
Meer posts
Share by: